Traineena Merilammella – kipinän vahvistuminen liikejuridiikkaan
Noora suoritti vuoden kestäneen Junior Trainee -harjoittelun Merilammella. Pyysimme Nooraa kertomaan omista kokemuksistaan Junior Trainee -jaksosta.
Miten päädyit Junior Traineeksi Merilammelle?
Näin Merilammen Junior Trainee -rekryilmoituksen netissä ja päätin ottaa selvää, millaista on olla töissä Merilammen kaltaisessa toimistossa. Tunsin muutaman henkilön, jotka työskentelivät Junior Traineena Merilammella juuri samaan aikaan, ja selvitin, miten he olivat kokeneet Merilammen työpaikkana. Tuttavani kertoivat paljon positiivisia asioita ja minulle tuli olo, että harjoittelun suorittaminen täällä on hyvä vaihtoehto. Junior Traineeksi hakemista puolsi myös se, että pääsisin liikejuridiikkaa harjoittavaan toimistoon ja Merilammen koko mahdollistaisi monipuoliset työtehtävät.
Minkälaisia työtehtäviä pääsit tekemään?
Olen päässyt tekemään työtehtäviä todella monipuolisesti. Kliseisesti sanottuna jokainen päivä on ollut erilainen. Joinain päivinä saattaa olla enemmän toimiston arkeen liittyviä tehtäviä, kun taas toisina päivinä erilaisia keikkoja ja tapahtumien tai neuvotteluhuoneiden järjestämistä. Työtehtävät eivät ole rajoittuneet ainoastaan toimiston juokseviin asioihin, vaan olen toisinaan päässyt tekemään muun muassa kevyitä selvitystöitä Traineeden apuna. Merilammen rikkaus on se, että myös nuorempiin harjoittelijoihin luotetaan, mikä näkyy vastuun saamisessa ja työtehtävien monipuolisuudessa.
Mitä harjoittelu on opettanut sinulle?
Oikeustieteen koulutus on hyvin yleismaailmallinen ja kaikista oikeustieteen opiskelijoista ei tule asianajajia. Opinnot auttavat ymmärtämään juridiikan teoreettista puolta, kun taas harjoittelu konkretisoi asioita. Merilammella olen päässyt näkemään miten juridiset lainalaisuudet ja prosessit vaikuttavat yritysmaailmassa. Esimerkiksi oikeustieteellisessä opetetaan yrityskaupan eri vaiheet ja harjoittelun aikana olen saanut nähdä, mitä nämä vaiheet konkreettisesti tarkoittavat. Kun yrityskaupan asiakkaat saapuvat toimistolle, tiedän, mitä he tulevat tänne tekemään. Juridiikan soveltamista tosielämässä ei opi koulunpenkiltä.
Millaisia taitoja Junior Trainee tarvitsee?
Kaikista tärkeintä on oma-aloitteinen ja reipas asenne. Junior Traineen kannattaa olla valmis tarttumaan kaikista yllättävimpiinkin tilanteisiin ja asennoitua siten, että lopulta kaikki järjestyy. Näiden ominaisuuksien lisäksi Junior Traineella täytyy olla hyvät vuorovaikutustaidot, jotta pystyy kommunikoimaan ja jakamaan työtehtäviä tiimin sisällä. Kannattaa myös olla avoin eri ihmisille riippumatta siitä onko henkilö osakas, toimitusjohtaja, assistentti, juristi tai kuka tahansa. Vaikka Junior Traineet ovat oma tiiminsä, niin he ovat osa myös suurempaa tiimiä – koko toimistoa. Junior Traineena työskenteleminen on loppujen lopuksi tiimityötä.
Paras muistosi harjoittelun ajalta?
En osaa valita vain yhtä, sillä minulla on kolme kirkkainta muistoa. Ihan ensimmäisenä tulee mieleen Merilammen pikkujoulut. Aloitin Junior Traineena elokuussa, joten pikkujoulut olivat kiva päätös syksylle. Pääsin tutustumaan paremmin niihin ihmisiin, joiden kanssa en ollut niin paljon tekemisissä aikaisemmin. Toinen muistoni on Asianajajaliiton salibandyliiga. Olin ajatellut, että jos joskus pääsen asianajotoimistoon töihin, niin haluan ehdottomasti osallistua toimistojen väliseen salibandyliigaan. Se osoittautui yhtä hauskaksi kuin olin kuvitellut. Kolmas muistoni on Junior Traineeden arkistointiprojekti. Siinä pääsin johtamaan omaa työskentelyäni ja ottamaan vastuuta. Vaikka ajoittain oli haasteita, niin pääsimme niistä yhdessä eteenpäin.
Miksi suosittelet Merilampea harjoittelupaikkana?
Merilammella harjoittelijat otetaan aidosti osaksi työyhteisöä. Heihin luotetaan ja annetaan vastuuta, mutta ollaan kuitenkin aina valmiina antamaan tukea, kun sitä tarvitsee. Merilammen erottaa muista toimistoista se, että harjoittelijoiden määrä on hyvä suhteessa työtehtäviin, mikä mahdollistaa työtehtävien monipuolisuuden ja vastuun ottamisen.
Harjoittelijat otetaan toimiston sisäisiin koulutuksiin mukaan ja heille näytetään, mitä kaikkea muuta juristin työhön kuuluu kuin pelkästään toimeksiantotyö. Haluan nostaa esille Merilammen oman koulutuskonseptin, Merilampi Brainsin, jossa käydään läpi juridiikkaa ja sen lisäksi kaikkea muutakin siihen liittyvää esim. tietoturvaa. Asianajajilla on koulutusvelvollisuus ja harjoittelun myötä olen päässyt näkemään, miten tämä toteutetaan käytännössä toimiston puolesta.
Mitkä ovat suunnitelmasi lähitulevaisuudelle?
Lähitulevaisuuden suunnitelmani ovat notaarin kirjoitus, kolmannen vuoden opinnot, uudenlaisten työkokemuksien kerääminen ja mahdollisesti vaihto-opinnot. Merilammella kipinäni liikejuridiikkaan erikoistumisesta vahvistui ja harjoittelun myötä olen oivaltanut, että haluan ymmärtää liike-elämää ja yritysten liiketoimintaa laajemmin, jotta voin olla parempi asianajaja tulevaisuudessa. Tästä syystä haluan laajentaa opintojani juridiikan lisäksi esimerkiksi tuotantotalouteen.
Merilammella on todella laajasti kouluttautuneita ihmisiä, jotka suhtautuvat intohimoisesti etenkin omaan juridiseen alaansa. Tämä asenne todella tarttui minuun, mikä on vain vahvistanut päätöstäni opiskella laajemmin. On ollut hienoa päästä tekemään töitä työhönsä intohimoisesti suhtautuvien ihmisten kanssa.
Kysy lisää
Muut blogit
Tilaa uutiskirje
Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.