Junior Traineen vinkit harjoittelijahakuun
Kesä on loppumaisillaan, mikä tarkoittaa, että osalla harjoittelijoistamme aika Merilammella on tullut päätökseen. Yksi harjoittelun lopettavista on Junior Traineemme Wilma. Istahdimme Wilman kanssa alas ja kysyimme, olisiko hänellä antaa vinkkejä pian alkavaan harjoittelijahakuun – onhan hän käynyt prosessin läpi ja tullut valituksi tehtävään. Wilma aloitti Junior Traineena syyskuussa 2021 ja hän on ollut todella tärkeä osa Merilampea ja yrityksemme sujuvan arjen mahdollistamista noin vuoden verran.
Minkälainen työ- ja opiskelutausta sinulla oli hakiessasi Junior Trainee -paikkaa?
Ennen Junior Traineeksi hakemista olin opiskellut opintosuunnitelman mukaisesti oikeustieteellisessä vuoden verran. Työkokemusta olin kerryttänyt 15-vuotiaasta asti, mutta minulla ei ollut oman alan työkokemusta vielä ollenkaan. Merilammen harjoittelu oli ensikosketukseni oikeudenalan työhön.
Miksi päätit hakea Merilammelle?
Yksi kavereistani oli kertonut minulle omista kokemuksistaan Merilammella työskentelystä, minkä takia sain hyvän kuvan yrityksestä ja kiinnostukseni harjoittelupaikkaa kohtaan heräsi. Halusin tehdä harjoittelun keskikokoisessa yrityksessä, jotta pääsisin tutustumaan kaikkiin työntekijöihin ja työympäristö olisi helpommin lähestyttävä. Minua kiinnostaa liikejuridiikka, joten halusin päästä töihin yritykseen, joka on erikoistunut tähän oikeudenalaan.
Ennen Junior Traineeksi hakemista katsoin läpi Merilammen sosiaalisen median tilit, mikä vahvisti positiivista mielikuvaani Merilammesta entisestään. Hakuilmoitus harjoittelijahausta oli selkeä, joten se viimeisteli päätökseni hakea harjoittelupaikkaa.
Mitä olet päässyt tekemään Merilammella?
Päivät koostuvat pääosin rutiiniluontoisista, toimiston juoksevista tehtävistä. Päivät eivät ole kuitenkaan aina samanlaisia, sillä uusia tehtäviä tulee jatkuvasti. Keikat ovat iso osa Junior Traineen toimenkuvaa ja ne pitävät sisällään erilaisten asiakirjojen viemistäen viranomaisille, verohallinnolle tai muille yrityksille. Junior Traineet hoitavat myös kirjastossa käymisen sekä muut äkilliset hankinnat. Kielitaitoa pääsee hyödyntämään erilaisissa käännöstehtävissä, joko englanniksi tai ruotsiksi osaamisen mukaan.
Harjoittelun edetessä myös työtehtävien haastavuus kasvaa – mukaan tulevat tiedonhakutehtävät ja oikeuskäytäntölistojen tekeminen. Junior Traineen toimenkuva on ollut kokonaisuudessaan monipuolinen ja vaihteleva.
Miten tehdä hyvä hakemus ja napata haastattelu?
Hakemuksessa kannattaa painottaa miksi haluaa juuri kyseiseen yritykseen töihin. Perustelu voi olla esimerkiksi tietty oikeudenala, jota yritys tekee. On myös hyvä ottaa selvää yrityksen toiminnasta ennen hakemista. Tämän voi tehdä seuraamalla sosiaalisen median tilejä, katsomalla läpi verkkosivut sekä lukea, mitä yrityksestä kirjoitetaan netissä. Jos tuntee henkilön, joka on ollut yrityksessä töissä, kannattaa hänen kanssaan keskustella saadakseen totuudenmukaisen kuvan yrityksestä.
Hakemukseen yleensä kuvaillaan itseään, esimerkiksi adjektiivein. Itsensä kuvailu kannattaa tehdä konkretian kautta, eli antaa havainnollinen esimerkki, miten tietty asia näkyy käytännössä. Yksi tärkeimmistä asioista hakemuksessa on tuoda esille aito kiinnostus yritystä kohtaan.
Miten loistaa haastattelussa?
Valmistauduin Merilammen haastatteluun miettimällä etukäteen, minkälaisia kysymyksiä minulta saatettaisiin kysyä sekä laadin vastauksia niihin. Pohdin, minkälaisen kuvan haluan itsestäni antaa vastauksieni myötä. Valmistauduin myös lukemalla tietoa Merilammesta heidän nettisivuiltaan. Haastattelua ei voi kuitenkaan harjoitella ulkoa, joten kannattaa mennä tilanteen mukana ja yrittää olla oma itsensä. Mitään ylitsepääsemättömiä kysymyksiä ei haastatteluissa tule vastaan, joten kannattaa yrittää olla rennosti ja jännittämättä liikaa.
Merilammen haastattelussa minulta kysyttiin perusasioista, kuten työhistoriasta, harrastuksista ja kiinnostuksesta yritystä kohtaan. Myös kielitaitoa testattiin. Haastatteluni tapahtui korona-aikana, joten se järjestettiin Teamsin välityksellä.
Top 5 -vinkkiäsi harjoittelijahaussa häikäisemiseen?
1. Tuo kiinnostus esille haettavaa paikkaa kohtaan
Tärkeintä on tuoda oma kiinnostus esille hakuvaiheessa. Kiinnostuksen voi perustella eri oikeudenalojen kautta, sillä yritykset ovat keskittyneet tiettyihin juridisiin aloihin.
2. Anna itsestäsi hyvä mutta realistinen kuva
Ole oma itsesi ja ole totuudenmukainen CV:ssä sekä haastattelussa. Mieti myös omia motivaatiotekijöitäsi ja sitä, minkälaisessa työympäristössä haluat tehdä töitä. Jos jossain yrityksessä tehdään todella pitkiä päiviä ja tietää, että se ei sovi itselle, sellaiseen paikkaan ei kannata edes hakea. On olemassa paljon erilaisia yrityksiä, joissa tehdä harjoittelu. Jokaiselle löytyy lopulta oikea harjoittelupaikka, joka on itselle mieluinen.
3. Tee hakemuksesta selkeä ja oleellinen
Hakemus ja CV kannattaa pitää oleellisena ja lyhyenä. Hakemukseen ei tarvitse jaaritella vaan tuoda osaaminen esille ytimekkäästi. Osaamisen tulee myös vastata haettavaan paikkaan. Kerro hakemuksessa aikaisempien työnantajien antamia palautteita. Tarkista, että lauserakenteet ovat ymmärrettäviä ja selkeitä.
4. Tee hakemuksesta oman tyylisesi
Yritykset saavat kymmeniä tai satoja hakemuksia, joten kannattaa miettiä, miten pystyy erottautumaan joukosta. Pidä kuitenkin mielessä ala, josta haet harjoittelupaikkaa. Oikeudenala on esimerkiksi formaalimpi kuin luova ala. Vinkkinä oman tyylin löytämiseen on lukea ystävien hakemuksia ja katsoa minkälaiset heidän tyylinsä ovat.
5. Anna hakemus toiselle tarkastettavaksi
Hakemus ja CV kannattaa antaa muille tarkastettavaksi. Sitä kautta voi saada vinkkejä hakemukseen ja sparrailuapua.
Entä vinkkisi Merilammen tuleville harjoittelijoille?
Harjoittelun aikana tulee sisäistettäväksi paljon uutta asiaa - etenkin alussa. Tätä ei kannata pelätä, sillä apua saa aina helposti kysymällä esimerkiksi vanhoilta harjoittelijoilta. Kaikki uudet tehtävät kannattaa ottaa innolla ja hyvällä asenteella vastaan. Asiaa auttaa, jos itsellä on halu oppia uutta.
Jotta harjoittelusta saa mahdollisimman paljon irti, kannattaa rohkeasti tutustua koko henkilökuntaan – niin juristeihin, assistentteihin kuin hallintoon. Merilammella tehdään paljon yhteistyötä muiden kanssa, mikä auttaa verkostoitumaan. Lähiaikoina Merilammella järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, joten niihin kannattaa osallistua tutustuakseen muihin työntekijöihin ja saadakseen kaiken irti harjoittelusta!
Lue myös:
Erilaisilla taustoilla Merilammen Traineeksi
Traineen vinkit harjoittelijahakuun
Kysy lisää
Other articles
Subscribe to our newsletter
We regularly write on current topics related to our areas of expertise. By entering your email in the form below, you will receive Merilampi's newsletters and event invitations directly to your email.