Rekkakartellin vahingonkorvausoikeudenkäynnit etenevät Euroopassa
Euroopan komissio määräsi 19.7.2016 ennätyksellisen korkeat yli 2,9 miljardin euron sakot kuorma-autojen valmistajille osallisuudesta nk. rekkakartelliin. Kartelli paljastui vuonna 2011, kun osallisena ollut MAN ilmoitti siitä komissiolle.
Komissio katsoi, että MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco ja DAF olivat ylläpitäneet kiellettyä hintakartellia 14 vuoden ajan (tammikuusta 1997 tammikuuhun 2011). Lisäksi yhtiöt olivat sopineet tiukentuvien päästörajoitusten aiheuttamien kustannusten sälyttämisestä asiakkaille. Kartellit kieltävien kilpailuoikeussääntöjen rikkomisen kohteena olivat 6–16 tonnia painavat kuorma-autot (keskiraskaat) ja yli 16 tonnia painavat (raskaat) perävaunuttomat kuorma-autot ja vetoautot. Kuorma-autoyhtiöt myönsivät kartellin ja päätyivät sovintoratkaisuun komission kanssa.
Komissio katsoi myös Scanian syyllistyneen kartelliin, mutta Scania ei suostunut myöntämään osallisuuttaan kartelliin eikä se siten ollut mukana komission kanssa tehdyssä sovintoratkaisussa. Näin komissio antoi päätöksen syyskuussa 2017, jossa se määräsi Scanialle yli 880 miljoonan euron sakot sen osallisuudesta kyseiseen kartelliin.
Kartellista arvioidaan aiheutuneen huomattavia vahinkoja kartellin aikana kuorma-autoja hankkineille yrityksille ympäri Eurooppaa, myös Suomessa.
Vahinkoa kärsineillä on mahdollisuus vaatia kartelliin osallistuneilta yrityksiltä korvausta kärsimästään vahingosta oikeusteitse. Useissa Euroopan maissa onkin meneillään suuri määrä vahingonkorvausoikeudenkäyntejä kuorma-autonvalmistajia vastaan. Suomessa kanteita ei ole nostettu. Esimerkiksi Alankomaissa, Saksassa ja Espanjassa ajetaan myös nk. joukkokanteita, joihin kartellin aikana kuorma-autoja hankkineet voivat liittyä.
Kysy lisää
Subscribe to our newsletter
We regularly write on current topics related to our areas of expertise. By entering your email in the form below, you will receive Merilampi's newsletters and event invitations directly to your email.